mandag, 08 maj 2017

Joomla Opgradering

  • Af Michael Sønderup Nielsen

Joomla er i konstant udvikling og blive bedre og bedre. 

Et kort historisk tilbageblik...

  • September 2012 blev Joomla 1.5 udfaset til fordel for Joomla 2.5
  • December 2014 blev Joomla 2.5 udfaset  til fordel for Joomla 3.0
  • Frem til april 2017 har Joomla 3 udviklet sig til 3.7
  • I løbet af 2017 vil vi får en version 3.8 og 3.9

Den næste store Joomla version er 4.0, som indeholder rigtig mange forbedringer. Nogle vil jeg endda gå så langt som at kalde "revolutionerende". Du kan læse lidt mere om de forskellige versioner på developer.joomla.org/roadmap.html.

Der udsendes ikke længere sikkerhedsopdatering til Joomla 1.5 og 2.5, hvilket betyder, at versioner er nemme ofrer for hackere. Og er der bare en hacket Joomla-hjemmeside på serveren, kan den virke som indgang til andre Joomla-hjemmeside på samme webhotel.

Det er netop af den årsag at flere og flere webhoteludbydere er begyndt at bede sine kunder om at opgradere deres Joomla hjemmesider til den nyeste version af Joomla. Ikke helt uden grund! 

Hvornår skal jeg opgradere? NU!

Lad mig være ærlig!

Hvis din hjemmesider er en version 1.5 og 2.5 er blot spørgsmål om tid at den bliver hacket eller lukket ned af dit webhotel.

F.eks. kan One.com være meget aggressive og bare lukke ned for Joomla 1.5 og 2.5 hjemmeside. at de skal opdatere til en nyere Joomla version eller finde et andet webhotel. Derfor anbefaler Joomlakonsulenten at få opgraderet Joomla 1.5 eller 2.5 hjemmesiden til den nyeste Joomla-version og begynder at planlægge en opgradering af hjemmesiden.

Hvis du har en Virtuemart webshop på din Joomla 1.5 eller 2.5 hjemmeside, så anbefales det at opgradere uanset hvad. Virtuemart findes i en forbedret og mere sikker version, hvilket er et bedre sted at være end Joomla 1.5 eller 2.5. 

Så er det nu du skal opgradere til den nyeste Joomla-version! Lad Joomlakonsulenten stå for din opgradering og opdatering - nemt og sikkert!

Ja tak, opgrader min hjemmeside til nyeste Joomla-version

 

5 ting som du skal overveje

Hvad betyder det ud fra et indholdsmæssigt synspunkt?

En opgradering kunne være en oplagt mulighed for at få kigget på hjemmesidens indhold og struktur, som du måske har overvejet i noget tid, få kigget på brugervenligheden osv. Hvis du er godt tilfreds med hjemmesidens indhold, flyttes det jo bare over i den nye hjemmeside. Vi skal ikke lave om, bare for at lave om.

Hvad betyder det ud fra et designmæssigt synspunkt?

Ved en opgradering bliver du nødt til at forholde dig til hjemmesidens skabelon/template. Joomla 3 er bygget op omkring en lidt anden skabelonstruktur, hvilket betyder at Joomla 1.5 og 2.5 skabelonen ikke uden videre kan flyttes med. Du kan enten få den "gamle" skabelon/template omkodet, få udviklet en helt ny skabelon/template eller købe en færdig skabelon/template på internettet.

Hvad betyder det ud fra et teknikmæssigt synspunkt?

Opgraderingen er en proces, der indebærer at alt indhold og udvidelser flyttes fra den gamle database til den nye. Den nye hjemmeside rekonstruktureres med så vidt muligt identiske udvidelser - findes der ikke en version af udvidelsen der kan fungere med den nye Joomla-version, så får du nogle anbefalinger til lignende udvidelser. I nogle tilfælde opnår du faktisk en væsentlig forbedring med de nyere versioner af udvidelserne, som ikke findes til Joomla 1.5 og 2.5.

Hvilke nye funktioner skal jeg overveje at implementere?

Internettet er en meget dynamisk størrelse, hvor kravene til hjemmesider konstant ændre sig og nye teknologier dukker op.

Vi skal især følge Googles retningslinier for at hjemmesiden, hvor Google fokuserer rigtig meget på om hjemmesiden er mobilvenlig. I dag har stort set alle en smartphone og/eller tablet til at surfe på internettet med. Dette giver nogle tekniske udfordringer for hjemmesiderne, der skal vises korrekt uanset platform. Derfor bør du overveje at gøre din Joomla hjemmeside mobilvenlig og responsiv. Hjemmesidens skabelon/template kan gøres elastisk/responsiv, så den tilpasser sig skærmstørrelsen på den pågældende enhed. På den måde sikrer du dig, at dine besøgende får en god oplevelse på deres iPhone, iPad, Samsung, HTC eller hvad der nu anvendes.

Hvis du vil opgradere, hvad er de næste skridt?

Næste skridt vil være at du gennemgår din hjemmeside og overvejer følgende:

  • Er du tilfreds med navigationen/menupunkterne?
  • Er du tilfreds med indholdet?
  • Vil du beholde din nuværende skabelon/template (omkodet), have designet en helt ny eller købe en færdig på internettet?
  • Gennemgå eksisterende funktioner for at se, om de overhovedet bruges og/eller tjener deres formål.
  • Lav evt. en ønskeliste over ekstra funktioner, du gerne vil have i forbindelsen med opgraderingen.

Du kan selvfølgelig kontakte mig til enhver tid med spørgsmål om denne proces.

 

Skal du hjemmeside opgraderes til nyeste Joomla-version? JA TAK!